Megabordel.com report: Lipton Europa Cup a FIS závod v Rejdicích

Rejdický snowboardcrossový FIS víkend nenechal kromě klasických „ksichtů“ v nečinnosti i ostatní CZ jezdce! Na závody domastila i přerovská Megabordel partička – a my přebíráme report jejího člena Stana:

Uplynulý víkend 28.2 – 1.3.2009 měla většina evropských boardcrossařů v kalendáři červenej křížek. V sobotu byl v plánu závod evropského poháru a v neděli jen „obyčejnější“ FIS závod.

Jakožto zřejmě poslední aktivní prknokrosař v prohnilém Přerově a okolí jsem si řekl, že mě to zajímá. Ještě v euforii po zkouknutí videí z několika mezinárodních závodů jsem neváhal a vytelefonoval a vymejloval si FIS licenci. Samozřejmě, nebylo to zadarmo (800,-) a podmínkou bylo taky členství v nějakém ski/snb oddílu. Takže jsem teď členem nejmenovanýho přerovskýho oddílu jednoho postaršího nevybouřenýho puberťáka. Krom těchdle nepříjemnejch obštrukcí organizace FIS taky vyžaduje písemnou přihlášku na závody a v nepřítomnosti písemnou omluvenku. To všechno navíc před závodama musí bejt x-krát potvrzený. Jestli si myslíte, že přihlášení se na bike-závody je složitý, tak fakt NENÍ!

Pozice týmovýho šoféra, sponzora a coache se naštěstí zhostil Stan Michal senior, jemuž tímto moc děkuji. Jelikož jedinej větší trénink probíhal už v pátek (12:00-14:00), tak jsme museli zvolit ranní prezentaci. Ta samozřejmě probíhala v hotelu v úplně jiné dědině, než samotný závod (asi 6km daleko). Jediný trošku normální bylo startovný – 30 EUR na oba dny, zahrnující dvě celodenní permice a obědy. Pětikilometrová cesta do rejdickýho O2 extra parku, kde se nachází i trať, připomínala spíš dráhu pro Georga Hackela. Cesta od Hotelu Praděd k Penzionu Roháč je proti tomu luxusní a udržovaná dálnice. Nálada se začala kazit poté, co se najednou okolo nás na parkovišti objevily 3 týmový švýcarský dodávky, 1 ruská atd.

Pak už jen koupit permici, navlíct trikot a hurá trénovat. To, že jsem si do předstarťáku nic nepřivezl, bylo asi divný. Tak sem aspoň z kapsy vytáhl pleskačku a bodl ju vedle starťáku, ať se chladí. To zas bylo asi divný ostatním. Škoda, že neumím holandsky, řek bych jim, že sám mám málo.

Co se týče trati, tak u mě nic moc. Po startu asi 2m vysoká spina, která kopala hodně daleko. Pak 4 vlny na prohoupnutí a asi 8m lavice. Klopka doleva, pak doprava, za ní 40m rovinka s mikroboulí (20cm). Zase klopka doleva, výjezd o metr výš do další klopky doprava, pak sjezd do megadlouhé klopky doleva. Za ní série 4 klopenek. Za poslední z nich sjezd do hliněnýho korpusu U rampy. Na její druhé straně pokus o corner, kterej ale jaksi neměl dopad. Takže kdo před ním nezabrzdil, dopadal 4 metry hluboko a 10m daleko zpátky do účka. V něm ještě jedna levotočivá a cílovej asi 10m dabl. V podání top riders to bylo odjeto za 48,5 sek. Zatáčky navíc postavený tak, že od branky po záchrannou síť na vrchu klopenky to bylo max 2,5 metru. Po pár jízdách z toho byla supr bobová dráha. Když jsem před každou švýcarskou jízdou slyšel, jak jim trenér počítal: „ein, zwei, drei“ , tak sem měl chuť políbit štastný vejce.

Večer byl ve znamení ubytka a příjezdu posily – Radka Valy (organizátor rýmařovskýho boardcrossu). Ubytko bylo v sousední vesnici (asi 1,5km) v tamní sokolovně. Cena za noc cca 220,- a s polopenzí za 300,-. Za tu cenu nás to hodně překvapilo. Majitel kvůli nám třem a jedněm manželům sám otevřel, zatopil, navařil a narazil. V přízemí soukromá megalevná hospoda (pivko Svijany za 20,-; velkej panák rumu za 20,-) a sokolská tělocvična. Na patře asi 4 pokoje po čtyřech.

V sobotu už šlo do tuhýho. Uprostřed tréninku se muselo ¾ hodiny čekat, protože rolbař jaksi náhodou překopal corner. Než to zastavili, tak si pár lidí udělalo leteckej den přes ochranný sítě. Pak už první a druhý kolo kvaldy. Po mém povelu „rider ready“ se ale ozvalo: „Start stop! Potřebujem najít toho borca, co teď spadl. Odešel z trati, neprojel cílem a v té klopence nechal spoustu věcí.“ Takže čtvrt hoďky čekání a pak v jízdě přelet nad cornerem a dopad až k brance. Až v cíli jsem zjistil, že se přes branku nesmí jezdit. Druhá jízda teda na megajistotu, což znamenalo 55 sekund a 46. místo. 6 sekund ztráty na vítězného Emču Nováka a 3 sek. na postup. Kolega Kuba si to dal ještě víc na pohodu za 58 sekund. Nu a protože celá trať vede v korytě, mezi stromama a není vidět, je zakrytá modrýma O2 sítěma a nedá se na ní vůbec předjíždět, místo pozorování závodu jsme radši šli testnout oběd do O2 extra pubu. Polívka a guláš s pěti knedlama stál za to, takže tuto stránku evropskýho poháru hodnotím velmi kladně. Pak ještě nějaký to skákání v parku a pokusy o fotky a hurá do sokolovny.

Neděle probíhala obdobně, akorát že ubylo asi 10 lidí, přibylo mlhy, vody a sraček na trati. Snad kvůli tomu se jela jen jedna kvalda. V té jsem volil mezi variantama: a) pomalost + opatrnost = nepostup, b) rychlost + vyhnout se pádu do sraček = možný postup, c) rychlost + pád do sraček = nepostup. Celou první rovku jsem zvolil variantu b), která se ale záhy v druhé zatáčce proměnila v c). Jelikož jsem byl poučen o projíždění branek, následovalo hopsání nad přejetou branku a sprint do cíle. Tam čas 1:01, 38. flek a 4 sekundy od postupu.

Spolunocležníku Kubovi se povedlo zastavit celej trénink, když v jedné jízdě 2x otestoval pevnost O2 sítí (nevydržely) a štítku na helmě (nevydržel). V kvaldě pak jel bez pádu, ale ještě furt rozhozenej po kotrmelcích a 37. flek. Nedělní oběd: vývar + sekaná s bramborem nebyl nejhorší a pivko trošku pozvedlo náladu před čtyřhodinovou cestou domů.

Kdyby měl někdo chuť zajezdit si v tomhle parku a přidat se, zvažoval bych ještě jeden stejnej trip a účast na MČR a FIS race na konci března. To by se snad mohlo dařit víc..

Kompletní výsledky: sobota (Europa Cup) a neděle (FIS)

Mrkněte na Megabordel komplet report a Megabordel fota

5 odpovědí na “Megabordel.com report: Lipton Europa Cup a FIS závod v Rejdicích”

  1. podle mne taky dobrý fakt jsem se pobavil a určitě přijeď at nás tam na MČR není jak šafránu, není to pak vono.Já u toho bohužel nemohl bejt ale myslím, že představu už mám docela jasnou:-)p.s. k té trati: udělalo se co se dalo…je to proces

  2. Jo jo, taky jsem si zařídil licenci a už bych se měl asi odhodlat a vyrazit na nějakej závod. Takže pokud sníh vydrží, sem tam;-)

  3. Chlapi, nenašel někdo čirou náhodou moju stříbrnou pleskačku v předstarťáku? Nechal sem ju tam po závodech EP zapíchlou. Je to citová záležitost :-( Vyvolávací cena náleznýho je 2 flaše rumu nebo nejaké jiné dobroty :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *