FIS MČR Špindlerův Mlýn

mčr Od sobotního dopoledne se na místo konání vrcholného podniku české SBX FIS scény a oblíbeného rejdiště východních členů Bundess republiky a obyvatel země nakloněné konzumaci lehkých drog (ne, Čechy to nejsou) snášel déšť a sníh měnil na něco v konzistenci sra*ek.

Počasí však nedokázalo ovlivnit počet závodníků dorazivších ze všech koutů země, a tak se na startu sešlo nečekané množství jezdců z ČR a okolních států (celkem 49 mužů a 23 žen).

Spousta z nás, co dorazila na sobotní trénink, si nenechala ujít oprávněné štiplavé poznámky na kvalitu tratě, a tak na poslední chvíli došlo k jemné změně profilu startovací sekvence, jenž ovšem rejpalům hubu zavřít nedokázala, prostě z prdu kuličku neuválíš.

Chápu proč je MČR pořádáno ve Špindlu, ale v dostupném prostředí pro SBX trať se nic kloudného a reprezentativního postavit nedá. Pro ty, co nedorazili, uvedu stručný popis trati: Start drobná dvouboule, tejbl s dvěma vrcholy, jehlan po kolena, větší dabl usměrňující pravá, levá, pravá, levá klopenka s kvalitním šejpem ovšem bez návaznosti jedné na druhou, velký dabl, rozbitá pravá na step down a rovně na cílový skok, prostě klasika s drobnými změnami.

Fotogalerie z MČR ve Špindlu

Neděle s nadstandardními dvěma kvalifikacemi a příšerným počasím měla rozhodnout o tom, kdo se stane králem českého SBX pro následující rok (i když Michal byl korunován věncem buřtů již předem při slavnostním příletu z Japonska). V kvalifikaci došlo k páru překvapení, kdy Vencán dokázal, že rychlost, jakou předvedl ve Fiss, nebyla náhodná a usídlil se na čtvrtém místě těsně za Polským bohem Ligockým, naopak zklamaly některé držky, které neobsadily ani top ten a ztráta několika sekund našich amerických fotbalistů na vítěze kvalifikace byla omluvitelná snad jen počtem promile v jejich krvi. V ženách překvapila Martina Krejčová, když dokázala ujmout první místo v kvalifikaci a narušit tak hegemonii Kláry Koukalové, co se vítězství v měřených jízdách týče.

Pořadí po kvalifikaci:

Muži:
1, Novotný
2, Penyak (Ukrajinská mačeta)
3, Ligocký
4, Václavů
5, Heiník
6, Bergmann
7, Fleišar
8, Gerlings

Ženy:
1, Krejčová
2, Koukalová
3,Lundholdt

Boje o postup se především (jaké to překvapení ve Špindlu) rozhodovaly na startu a následné rovině a pokud nedošlo k pádu (při stavu tratě a konzistenci sněhu jich nebylo málo), pak se v pořadí po posledním dvojhrbu na startovní sekvenci dojíždělo do cíle. Z 32 se dále nedokázali probít Huleja, Chlíbek ani Mahovský a bylo na nich znát citelné zklamání, určitě si věřili více. Mnoho bojů o postup nemám v živé paměti, protože schovávání před deštěm mi bylo milejší. V sítu 16ky uvízla další jména jako Flejšar, Havlík, Drbohlav, Zvárik – nicméně konkurence byla silná a postoupit mohlo jako vždy jen 8. Rozhodující okamžik pro další vývoj nastal v napjechovaném semifinále ve složení Novotný, Václavů, Heiník, Bakeš kdy Heiník po dlouhém rozhodování o tom, jestli je nebo není ready pro start prošvihl pád starťáku a zmátl Novotného tak, že viník odstartoval třetí a Novotňák poslední. Nevím, kde jsme nechali Vencána, ale pořadí po valnou část trati bylo následovné: Bakeš, mezera, Heiník, skoro nic a Novotný, v nájezdu do poslední zatáčky Heiník zavírá Majkla, nechává se řádně nakopat v zatáčce před step downem, ztrácí kontrolu nad prknem a nechává si ujít životní šanci zavřít klapačku mediální tlučhubě Novotnému (zase může sezónu tvrdit, že nikdy nebyl druhej). Baki v cíli křičí nadšením, Michal úlevou a Heiník vypouští slovní zásobu vhodnou snad jen pro fotbalové delegáty.

Malé finále: Penyak, Václavů, Heiník, Pummer.. Start nejlépe vychází Heiníkovi, na konci startovací rovinky se zavlní jak had, brzdí Pummlíče a nechává za sebe proklouznout Vencána. Do cíle se pořadí nemění, a tak Heiník získává páté místo, 6. Vencán, 7. Punker, 8. Penyak.

Finále: Michal si buduje dostatečný náskok a za ním svádí boj Bakeš s Ligockým, Ligocki při snaze předjet Bakšiše dělá chybu a o pořadí je rozhodnuto – 1. Novotný, 2. Bakeš, 3. Ligocký (za celou dobu nepoužil mýdlo ani nic jiného….), 4. Fijma (holandské štístko dne, snad pokaždé před ním někdo lehl a on to tímto stylem dopracoval až do finále.) Mezi muže se rozdělilo pěkných 160 fis bodů, což bylo kromě medaile a poháru skoro vše oč se jelo…

V ženách zvítězila Koukalová, Klára konečně nespadla, druhá dojela Krejčová a třetí Polka Buga.

Úvod, stať a vyvrcholení máme za sebou, závěr nechám na každém z vás ( již na něj nemám sil). Dopsat ho můžete včetně japných i nejapných komentářů do fóra, autor nejlepšího ode mě obdrží drobný dárek na závěrečné párty sezóny, jenž na sebe nenechá dlouho čekat.

Jedna odpověď na “FIS MČR Špindlerův Mlýn”

  1. Hajnoš podal pěknej reprd výkon! Jako jeho dvorní jazykový korektor musím říct, že i po gramatické stránce se začíná, Martino, Pavlův otče, děkane ČVUT, lepšit! Akorát hnilobné zažrání do mysli slova jenž (jenž se vyskytovalo v textu snad 20×) jsem si dovolil eliminovat jinými slovy stejného významu. Bravo, el maňifiko!

    Je možné, že jsem v nadzvukové rychlosti vypublikování některé češtinářské nedostatky přehlédl a čárkové řešení zapeklitých vývojů souvětí vyřešil spíše intuitivně..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *