Majkl Novotný a Evka Samková splnili základní kritéria pro Soči hned na prvním svěťáku

Text: Martin Huleja

Michal Novotný po slušné kvalifikaci dokončil v pátek první závod seriálu Světového Poháru v Montafonu na solidním 23. místě, za což získal 80 FIS bodů do nové a současně předolympijské sezóny. Splnil navíc jedno z hlavních kriterií MOV, podmiňujících účast na OH 2013 v Soči, a to být v jednom ze závodů Světového Poháru v předolympijské sezóně nejhůře do 30. místa.

Ještě lépe si vedla Evka Samková, která v sobotu postoupila z kvalifikace velkejch ženskejch dokonce s třetím nejrychlejším časem. Ve finále, které se nezvykle jelo ihned po kvalifikaci obsadila 14. příčku a získala 180 FIS bodů. I ona tímto výkonem splnila jedno z hlavních kritérii pro OH v Soči 2014.

Za velmi špatné viditelnosti, v trati plné těžkých skoků a klopených zatáček v kvalifikaci Novotný několikrát chyboval, i přesto ale obsadil ihned v první jízdě výbornou 18. příčku, pouze o 2 místa za přímým postupem do finále (dle nových pravidel postupuje 16 nejlepších jezdců z první kvalifikační jízdy přímo do finále), v druhé kvalifikační jízdě se sice nezlepšil, ale přesto postoupil do finálových jízd ze slušné 27 pozice.

V odpoledním finále zabojoval, dojel ve své rozjížďce 3. a obsadil nakonec výbornou 23. příčku. Samková o den později, po roční závodní pauze způsobené zraněním kolínka, ukázala nejrychlejším časem druhého kola kvalifikace všem soupeřkám, že je zpět. V následné čtvrtfinálové jízdě, po drobné chybě na starovní rovince jela dlouho druhá. V závěrečné pasáži se za ní však vyvezly dvě soupeřky a těsně před cílem ji předjely.

Márova repre tak zaznamenala výborný vstup do závodní sezóny a závody v rakouském Montafonu považují za dobrou přípravu před lednovým Mistrovstvím světa. Za Majklem zůstali kluci jako Stin Sivertzen a Seth Wescott, což není úplně špatný :) Eva se po závodě trochu bičovala, ale nakonec i ona přiznala, že je se svým výsledkem spokojená.

Reprezentace se po závodě přesouvá přes Mnichov na další SP v americkém Telluride, které proběhne 13. až 15. prosince.

Výsledky finále mužů: 1. Visintin (It.), 2. Schairer (Rak.), 3. Baumgartner (USA.), … 23. Novotný (ČR), 47. Bakeš (ČR)

Výsledky finále žen: 1. Maltais (USA.), 2. Brutto (It.), 3. Brockhoff (AUS.), … 14. Samková (ČR), 28. Koukalová (ČR)

Jedna odpověď na “Majkl Novotný a Evka Samková splnili základní kritéria pro Soči hned na prvním svěťáku”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *