Jak se dělá SBX rakeťák od Choc

Byli jsme se podívat, jak vznikají momentálně asi nejoblíbenější crossové speciály, na kterých diktuje juniorská mistryně světa Eva Samková, Flaška a celá řada dalších skvělých riderů.

Choc OC Board Factory – to je třebíčská partička mistrů okolo Otty Cahy, který vyrábí snowboardy už od konce 80. let. Jak to tak bývá, s objevy technologie výroby snowboardů začínal systémem pokus-omyl v garáži. Nyní pod jeho vedením vzniká kolem 5 tisích hand made prken ročně.

Do snowboardcrossu šlape Choc už pěknou řádku let, na prvních modelech se na přelomu tisíciletí proháněla legendární nebezpečná Tybysova partička. V současné době se na vývoji a testování SBX speciálu podílí především trenér juniorů Flaška, který inicioval odklon od „klasického“ tvaru snowboardu (model Dragon) a více Choc přiblížil modernímu šejpu a la Oxess.

Na jaře 2010 vznikl první prototyp nové generace nejrychlejšího Chocáka, nabitého tím nejlepším, co umí Otta sehnat. Neuplynul ani rok od jeho uvedení a na crossových závodech se to jimi jen hemží.

Nejluxusnější prkno od Choc vzniká asi takto:

Vezmeš závodní skluznici, do které vsadíš vyřezávané logo.
Na ní, resp. okolo ní, položíš předem naohybanou hranu.
Na skluznici naneseš pořádnou vrstvu lepidla.
Přidáš kvalitní kvadraxiální vlákno.
Prosytíš lepidlem.
Umístíš druhou vrstvu kvadraxiálního vlákna v opačném směru a na ni šoupneš pás kevlaru.
Nezapomeneš pěkně potřít lepidlem.
Nainstaluješ antivibrační vrstvu (speciální gumovou pásku) po celé ploše.
Doplníš lepidlo a poctivě ho rozetřeš.
Do sendviče přidáš voňavé dřevěné jádro řezané na CNC stroji a vsadíš do něj inserty, špičku a patu okolo jádra doplníš ABS materiálem.
Naneseš lepidlo.
Na jádro umístíš druhou antivibrační vrstvu.
Nezapomeneš přidat lepidlo :-)
Teď přichází lahůdka – sendvič vytuninguješ netkanými karbonovými vlákny.
Zalepíš poctivě.
Nakonec umístíš top sheet s potiskem a celé to zakryješ formou na daný typ prkna.

Takto připravený sendvič se vloží do lisu, kde se za tepla nechá pořádně „uzrát“. Během tohoto procesu trvajícího 1-2 hodiny lepidlo v sendviči pod tlakem ztvrdne a současně se vytlačí jeho přebytečné množství.

Po vyndání z lisu se materiál, který se vytlačil mimo sendvič, odstraní na řezačce. Hrany se pak finálně očistí, skluznice přelízne na kameni a hotový snowboard se expeduje nedočkavému borci.

Snowboardcrossový speciál od Choc OC Board Factory se vyrábí v několika délkách a v zebří variantě je vhodný i pro kojící ženy.

Pokud byste měli o tento snowboard zájem, napište na info@snowboardcross.cz !

Jedna odpověď na “Jak se dělá SBX rakeťák od Choc”

  1. joj byl jsem tam a je to paráda, když to někdo umí…už se připravují další 2 nové speciály…na příští sezonu…kluci i holky těšte se..nic lepšího na světě nebude

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *