Eva Samková druhá v SP: Skvostný český talent znovu nadchl

Teprve sedmnáctiletá snowboardcrossařka Eva Samková se poprvé v kariéře prosadila ve světovém poháru na stupně vítězů. V italském Valmalencu dojela druhá, když nestačila jen na americkou hvězdu Lindsey Jacobellisovou.

„Je to životní výsledek! Jsem nadšená, protože jsem nečekala, že bych mohla dosáhnout tak vysoko,“ uvedla krůtička Samková. „Je to fantastické, protože jsem jela v rozjížďce se třemi medailistkami z Olympiády ve Vancouveru a jen jedna mě porazila,“ dodala.

Radost měl i trenér Marek Jelínek. „Je to neuvěřitelné, česká holka na bedně ve světovém poháru. Ale přiznám se, že to pro mě není překvapení, protože Eva jezdila závod od závodu lépe,“ prohlásil.

Samková, pátá z letošního mistrovství světa, si zajistila výhodnou pozici pro závod třetím místem ve čtvrteční kvalifikaci, v níž dojela jen jednu kvalifikační jízdu. V té druhé ve špatné viditelnosti spadla.

Ve vyřazovacích jízdách za slunečného počasí vyhrála čtvrtfinále, ze semifinále postoupila z druhého místa a také ve finále dojela druhá za Jacobellisovou. „Od rána všechno vycházelo, jak mělo. Skvělá trať, dokonce si myslím, že jsem předváděla nejlepší skoky v životě. Bezpečně jsem si dojela pro druhé místo,“ pochvalovala si Samková. Třetí místo obsadila Francouzka Deborah Anthoniozová.

VIDEO Z FINÁLOVÉ ROZJÍŽĎKY ŽEN – SNOWBOARDCROSS, VALMALENCO

Druhá česká snowboardistka na startu Klára Koukalová vypadla ve čtvrtfinále, v kterém dojela čtvrtá a celkově skončila čtrnáctá.

Česká mistryně světa mezi juniorkami, jezdící na SBX speciálech české značky Choc, získala druhé místo v osmém závodě světového poháru, který v kariéře jela. Dosud nejlépe skončila šestá před měsícem v kanadském Stonehamu. Před finálovým závodem sezóny se Samková posunula v pořadí disciplíny už na šesté místo.

Snowboardisté se z Itálie přesunou do švýcarské Arosy, kde se příští týden uskuteční finále Světového poháru. Na programu budou mít ve čtvrtek a v pátek dva závody. Jeden za zrušené únorové klání v Koreji.

SP ve snowboardingu ve Valmalenku – snowboardcross
Muži: 1. Schiavon (It.), 2. Cheever, 3. Holland (oba USA), …36. Bakeš, 45. Novák, 52. Novotný (všichni ČR).

Průběžné pořadí SP: 1. Cheever 2490, 2. Vaultier (Fr.) 2090, 3. Holland 1860, …32. Novotný 436, 43. Bakeš 166, 61. Novák 32.

Ženy: 1. Jacobellisová (USA), 2. Samková (ČR), 3. Anthoniozová (Fr.), …14. Koukalová, 27. Chourová (obě ČR).

Průběžné pořadí SP: 1. Maltaisová (Kan.) 4300, 2. Jacobellisová, 3. Anthoniozová 2360, …6. Samková 1690, 15. Koukalová 670, 31. Chourová 130.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *