Telluride: SBX holky český jedou

V pátek se ve večerních hodinách středoevropského času konal finálový závod SBX SP v americkém zimním středisku Telluride. Do finálových jízd se probojovali čtyři čeští závodníci – Dukláci Michal Novotný, David Bakeš, sedmnáctiletá krůta Eva Samková a Klára Koukalová z VSC. Z velmi těžkých rozjížděk se podařilo postoupit pouze Michalu Novotnému, který v osmifinále skončil těsně druhý za Francouzem Vaultierem (vítězem tohoto závodu), a to po skvělé jízdě, ve které část tratě vedl.

Ve čtvrtfinálové jízdě se po skvělém startu uhnízdil na první pozici, kterou však po chybě na jednom ze skoků ztratil a byl předjet dalšími dvěma závodníky. V následné dvojici klopených zatáček si skvělým manévrem vybojoval zpět postupovou pozici. Ale po chybě v jedné z klopených zatáček těsně před cílem byl vyslíděn jedním Íčkem a způsobem na pokraji regulérnosti vytlačen k vnější ochranné síti, kde ztratil rychlost a do semifinále se neprobojoval. Oficiální protest vznesený CZ týmem už bohužel nedokázal změnit výrok rozhodčích a Michal obsadil trochu nešťastnou 13. pozici, což je však současně jeho nejlepší umístění letošní sezony.

Ještě lépe se dařilo Kláře Koukalové, která dojela ve čtvrtfinále ženského závodu na třetím místě a obsadila v konečném pořadí skvělou 12. příčku, čímž také překonala své nejlepší umístění sezony.

Juniorka Eva Samková nastoupila do své čtvrtfinálové jízdy s olympijskou vítězkou z Vancouveru Kanaďankou Maelle Ricker a fenomenální Američankou, několikanásobnou vítězkou MS a X Games Lindsey Jacobellis. Po skvělém startu a výborně projeté sekci boulí a drobných skoků se dokonce rovnala v první klopené zatáčce na vedoucí pozici. Po drobné chybě však první místo neudržela a následně ztratila i postupovou pozici, když dojela na čtvrtém místě. V konečném pořadí tohoto závodu SP obsadila nejmladší závodnice startovního pole výbornou 14. příčku.

David Bakeš (Dejvid Bejk-s), loňský vítěz kvalifikace, doplatil tentokrát na fakt, že ve své první jízdě nastoupil proti svému oddílovému kolegovi Michalu Novotnému a fenomenálnímu Francouzi Vaultierovi . Přes skvělý start na ně nestačil, do další jízdy nepostoupil a obsadil konečnou 24. pozici.

Konečné pořadí

Muži:

1.Vaultiere – FRA, 2. Wescott – USA, 3. Pullin – AUS, 13. Novotný – CZE, 24. Bakeš – CZE, 53. Novák – CZE

Ženy:

1. Maltais – CAN, 2. Jekova – BUL, 3. Ricker – CAN, 12. Koukalová – CZE, 14. Samková – CZE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *