La Molina: Fotogalerie a report Marka Jelínka

Pár fotek z úspěšného svěťáku v resortu La Molina… a report od trenéra české reprezentace.

V pátek a v sobotu se ve španělském zimním středisku la Molina uskutečnily závody Světového Poháru ve snowboardcrossu. Čeští SBX reprezentanti přijeli bojovat o postup do celkového finále seriálu SP a o cenné body zaručující přidělení dostatečného počtu kvót České republice pro příští ročník SP.

Na start kvalifikací se postavili z chlapů David Bakeš, Michal Novotný a Václav Havlík a dvě české reprezentantky Klára Koukalová a Martina Krejčová. Holky do kvalifikace vstoupily ve velkém stylu, Martina Krejčová se po 1. jízdě uhnízdila na 9. a Klára Koukalová na 10. příčce. Do druhé jízdy obě reprezentantky nastupovaly s vědomím, že tato jízda musí být ještě preciznější, protože pomalejší závodnice se díky změně sněhových podmínek významně zlepšily. Kláru tento fakt nevyvedl z rovnováhy a s výrazně lepším časem ve své druhé kvalifikační jízdě obsadila konečnou 12. pozici. Martina ve své 2. jízdě udělala několik chyb a čas, kterého dosáhla, byl o tři desetiny horší než v jízdě předešlé. Při dojetí cílem se na tabuli objevilo postupové 16. místo a celému teamu nezbylo než čekat na časy dojíždějících závodnic. Žádná z nich již její čas nepřekonala a pro Martinu z toho vyplynul první postup do finálových rozjížděk v závodech Světového poháru v její dosavadní snowboardcrossové kariéře.

Z kvalifikace mužů postoupili po výborných výkonech v obou jízdách oba závodníci Dukly Liberec – po zranění se do SBX tratí vracející David Bakeš z 23. příčky a naše stálice Michal Novotný z 9. pozice.

O den později nastoupili do startovních boxů vždy s dalšími 3 závodníky nejprve muži ve svých osmifinálových jízdách. Oba naši borci z nich postoupili s přehledem do čtvrtfinále. David Bakeš, krotící prkna SPORTEN, z první pozice způsobem „start-cíl“ a Michal Novotný jezdící na LTB z druhého postupového místa. Ve čtvrtfinále však oba závodníci zaváhali na startu a na extrémně krátké trati se jim již nepodařilo probojovat na jednu z postupových pozic. Pro Michala z toho byla v konečném pořadí tohoto SP výborná 10. příčka. David Bakeš si z La Moliny odváží po dlouhé tréninkové i závodní pauze nejlepší umístění této sezony – 16. příčku, cenné body a postup do finále SP v italském Valmalencu.

Holky nastoupily do svých čtvrtfinálových jízd ihned po mužích. Jako první se do startovních boxů postavila Martina Krejčová. Předvedla průměrný start, ale skvělou „prací“ v první rovince se jí podařilo uhnízdit na 2. postupové pozici, těsně za fenomenální Američankou Lindsey Jacobellis. Ve třetí klopené zatáčce však neudržela svůj SPORTEN dokonale na hraně, oblouk projela v částečném driftu, čímž ztratila trochu z cenné rychlosti. Za ní jedoucí Italka toho využila a na následné rovince ji bohužel předjela. Martina se pokusila v poslední části tratě vrátit na 2. pozici, o několik desítek decimetrů se jí to však nepodařilo a cílovou čárou projela na prvním nepostupovém místě s cenným skalpem Švýcarky Mellie Francon. Díky 16. místu v kvalifikaci pak v souladu s pravidly obsadila tuto pozici i v celkovém pořadí tohoto závodu. Ihned po Martině nastoupila do své čtvrtfinálové jízdy naše nejúspěšnější SBX závodnice Klára Koukalová (HEAD). Po nevyvedeném startu se ihned v druhé zatáčce pokusila o předjetí před sebou jedoucí závodnice. Při riskantním manévru však došlo ke kontaktu prken, na který Klára doplatila pádem. Rychle se zvedla a rozjela se za ostatními. Před ní jedoucí závodnice však již větší chybu neudělaly a Klárka dojela na čtvrté, nepostupové pozici. Konečná 12. příčka je i pro ni po tréninkové a závodní pauze způsobené zraněním pánve nejlepší výsledek této sezony. Obě ženy tímto splnily svůj cíl a kvalifikovaly se do finále celého SP.

Tyto závody se staly nejúspěšnějším podnikem SBX reprezentace, poprvé v historii konání tohoto seriálu se čtyři čeští snowboardcrossaři umístili v první, pro SBX tak důležité, šestnáctce.

Jedna odpověď na “La Molina: Fotogalerie a report Marka Jelínka”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *