Open závod Iguana SBX v Olešnici

Druhý únorový den přilákal do Olešnice v Orlických horách 34 mužů, 4 ženy, 4 juniory a 2 veterány nad 35 let. Konal se zde tradiční závod o bundy Iguana pro širokou veřejnost. Snowboardcross byl představen všem závodníkům v plné kráse, ve čtveřicích si zajezdil úplně každý (kromě veteránů).

Přes nepříznivé sněhové podmínky se organizátorům podařilo postavit zajímavou trať plnou rozličných prvků. Po startu se jelo na slalomovou branku, za ní doprava, krátká rovinka, zatáčka doleva přes bouli, dvě boule na šlapání, vysoká, pěkně upravená a dost zavřená klopénka doprava (před ní většina závodníků přibržďovala, protože se to už pěkně rozjelo), dvě vysoké boule na rychlé sešlapávání (tato překážka byla na trati nejtěžší, zde se nejvíc padalo a na bílém podkladě se objevila i červená), dále sjezd rovně dolů, ponechání big airu po levici a seskok dolů doleva na dopad skoku, dva schody, klopénka doprava – opět vysoká, upravená, v rychlosti pěkně podržela, po výjezdu to chtělo si najet doprava a říznout to doleva přes bouli, skok s dírou mezi odrazem a dopadem, zatáčka doprava, boulička a cíl.

Čas projetí tratí 30 vteřin se dá jen odhadovat, měřená kvalifikace neprobíhala. Organizátoři sáhli po zajímavém způsobu kvalifikace – jeli se rovnou čtyřky – dvě kola dle dvou různých losů. Výsledky v rozjížďkách byly obodovány a sečteny. „Cutem“ neprošli jen dva muži, všichni ostatní závodníci šli do finálových rozjížďek.

V závodě mužů měl smůlu jeden z favoritů, Marek Zelenka, který vypadl v 16. – po pádu soupeře v klopénce, spadl také a dál nepostoupil. Závod vyhrál místní masér a vlekař Pavel Karban, který vyhrál finále systémem start-cíl. Po zranění jedné závodnice, nastoupily do finále jen 3 ženy. Od startu vedla Mazda Plačková, ale spadla po posledním skoku a muselo jí stačit stříbro. Ze zlata se radovala Iva Kostandinovská.

Výsledky:
Muži: 1. Pavel Karban, 2. Tomáš Drbohlav, 3. Vašek Roleček, 4. Láďa Štěpán
Ženy: 1. Iva Kostandinovská, 2. Mazda Plačková, 3. Iva Houserová
Junioři: 1. Jiří Světlík, 2. Filip Kousalík, 3. Martin Forejtek, 4. Michal Kubala
Veteráni: 1. Milan Prchal, 2. Miloš Světlík

Obava z poutače „Pravidla závodu si bezpodmínečně určují SNOWPUNX! Naše pravidla jsou neměnná“ se nenaplnila. Závody se povedly. Co bych zlepšil pro příště: helmy by měly být povinné, bez helem je to risk se zdravím (většina závodníků helmy měla). Dále bych zlepšil startovací zařízení – to je samo o sobě dobré, ale chybí padací zábrana, která musela být nahrazena prknem. Startovací pokyn není „Připravit, pozor, start“, ale „závodníci připraveni, 5 vteřin“ a pak padne padací zábrana v rozmezí 1 a 5 vteřin – „start“ nezazní vůbec. Jsou to jen detaily…

Celkově se mi závody moc líbily a děkuji organizátorům za skvělou trať, hodnotné ceny a pohodovou atmosféru podpořenou spíkrem a dýdžeji. Přeji takto vydařené závody i příští rok!

fotky – zdroj: belm a vlek.cihalka.cz

Jedna odpověď na “Open závod Iguana SBX v Olešnici”

  1. Pripravit, pozor, start… a neni to jedno? Nejde o zadny FIS ale o dobrou zabavu. A navic hlaska kdo urcuje pravidla zaznela jasne. Letost jsem se bohuzel nestihl zucastnit, ale jinak je to vzdy v Olesnici super.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *