SBX závod v Českých Petrovicích

Orlické hory přitáhly v sobotu partu snb a ski krossařů hrubého i něžného pohlaví. Provozovatelé Česko-petrovického areálu uspořádali celé závody na svoje náklady (= bez sponzorů), za což ji patří uznání a dík!

Popis trati: 3 boule na šlapání, 1. měla v půlce udělaný odraz (nebylo však radno se moc odrážet, protože by se dopadlo až za bouli), klopénka pravá, levá, slalomová branka doprava, střemhlav přes bouli do levé klopénky, rovinka se třemi nepříjemnými boulemi (v rychlosti sešlapávat nešly, spíš mohly rozhodit), krátká klopénka doprava, skok typu schod a příjemný závěrečný skok.

JeMen winners

Při mlze a hustém sněžení byly problémy s časomírou, která nezvládala bezdrátový přenos. Pořadatelé měli naštěstí v záloze 2. časomíru, kvalifikace byla odložena, závodníci se mohli posilnit, zatímco pořadatelé naopak pokládali kabel. Sítí kvalifikace mohlo projít v SBX 4 ženy, 8 juniorů a 16 mužů, v SX 8 mužů a 4 ženy. Protože jsem nestihl sledovat ostatní disciplíny, píšu dále jen o mužské soutěži SBX.

Tratí se v kvalifikaci nejrychleji prohnal Jakub Flejšar. Nedělnímu vítězi mistrovství Slovenska k tomu stačilo 30 vteřin. Umístění v kvalifikaci bylo dost důležité, protože možnost volby startovací pozice hrála velkou roli – při hustém sněžení jely 2 prostřední dráhy prostě líp. Jako 2. se kvalifikoval Heiník, dále Bakeš, Huleja, Drbohlav, Pergler, nevím, Hrbáček.

rodeo juniors girls

Startovací zařízení bylo dobře ukotveno a mělo příjemné úchyty. Chybějící padací zařízení bylo vtipně nahrazeno nataženou gumou. Ukázalo se to jako dobrý nápad, puštěná guma v mžiku uvolnila dráhu všem 4 jezdcům.

Do osmičky se dostali všichni výše jmenovaní. Jako osmý postoupil jezdec s číslem 44, který to ale nevěděl. Ve své rozjížďce dojel jako 3., závodník před ním byl však diskvalifikován za neprojetí branky. Nešťastná 44 se nedostavila včas na start, a tak o postup do finále soupeřila jen trojice Heiník, Bakeš, Pergler. Z postupu se radovali první dva. Ve druhém semifinále odstartovali dobře Huleja a Flejšar. Flaška vyprdelil Belma hned po startu tak, že se Belmič málem nevešel do brány a zajel do hlubočáku. V první a druhé klopénce sváděli boj o první místo Hula s Flaškou, Hula z toho vyšel hůř a byl nucen vyjet z trati. Belm stíhal Tybise a na cílové rovince ho předjel způsobem, jak to viděl v televizi u Lindsey Jacobellis. Cílová fotografie nebyla k dispozici, a tak se z postupu do finále radoval Belm, míň už Flaška, kterému Tybis dobrzdil na holeních.

V malém finále skvěle vystartoval Pergler, bylo vidět, že má starty nadřený z chaty, kde má startovací zařízení. Po esíčku klopének si Pergler při sjezdu střemhlav do levé klopénky přibrzdil, čehož využil pan Hu, který to do klopénky nakouřil v plné rychlosti, projel ji rozbitým vnějškem a v raketové rychlosti na hranici pádu prosvištěl kolem Tomáše. Tybis z batohem na zádech dojel do cíle v klidu za nimi.

Ve velkém finále vystartoval dobře Flaška, který šel tentokrát prdelí do Bakeše. To oba trochu zpomalilo a dopředu se dostal během úvodních dvou boulí Hajnoš, který už přední pozici neopustil. Flaška si udržel 2.místo, na 3. místě dojel Belm.

Orlické hory mají za sebou 1. ze šňůry 3 závodů. Po Českých Petrovicích následuje Dolní Morava (Midos X-Games) a Olešnice v Orlických horách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *